Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Interesting facts on Instanbul!

Γνωρίζατε αυτά τα στοιχεία σχετικά με την Κωνσταντινούπολη;

   1. Η  Κωνσταντινούπολη (αρχαίο Βυζάντιο) ιδρύθηκε σε επτά λόφους όπως η Ρώμη.
   2. Η Κωνσταντινούπολη είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που, γεωγραφικά, ανήκει τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία.
    3. Η Κωνσταντινούπολη είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο, με πάνω από 13 εκατομμύρια πληθυσμό.
    4. Η Κωνσταντινούπολη ήταν η πιο πολυσύχναστη πόλη του κόσμου το 1502, ενώ η επόμενη πόλη που πήρε αυτόν τον τίτλο ήταν το Λονδίνο,το 1840.
    5. Η Κωνσταντινούπολη υπήρξε η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
    6. Το Μπλε Τζαμί είναι το μοναδικό τζαμί στην Κωνσταντινούπολη με έξι μιναρέδες, που είναι ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να έχει ένα τζαμί.
   7.  Υπάρχουν δύο κρεμαστές γέφυρες στο Στενό του Βοσπόρου που συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία. Και μια τρίτη έχει προγραμματιστεί να κτιστεί.
    8. Η Κωνσταντινούπολη έχει το τρίτο παλαιότερο μετρό στον κόσμο, που κατασκευάστηκε το 1875. Έχει 573 μέτρα μήκος και βρίσκεται στην περιοχή του Tunel Beyoglu.
   9.  Το Μεγάλο Παζάρι είναι η μεγαλύτερη παλιά σκεπαστή αγορά στον κόσμο, με πάνω από 3.000 καταστήματα.
   10. Η Αγία Σοφία ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο για περίπου 900 χρόνια.
   11. Η Κωνσταντινούπολη ήταν η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2010.
   12. Ο μεγαλύτερος φάρος της Τουρκίας είναι στην περιοχή του Sile  στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Τό ύψος του φτάνει τα 19 μέτρα (62 πόδια) και το πλάτος τα 1,1 μέτρα (3,6 πόδια)..
   13. Τα τέσσερα χάλκινα άλογα που κοσμούν σήμερα τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, εκλάπησαν  από τον Ιππόδρομο  της Κωνσταντινούπολης  από τους Σταυροφόρους το 1204.
   14. Το πρώτο τροχαίο ατύχημα συνέβη το 1912 στη συνοικία Σισλί, όταν ο οδηγός της Ιταλικής Πρεσβείας χτύπησε έναν πεζό και προσπάθησε να τρέξει μακριά από τη σκηνή.
   15. Ο ουρανοξύστης Sapphire στη συνοικία Levent είναι το ψηλότερο (261 μ. - 856 πόδια) κτίριο στον άξονα Ντουμπάι - Φρανκφούρτης στον παγκόσμιο χάρτη. Δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη που είναι το Kule,το οποίο ανήκει σε Τράπεζα, 181 μέτρα (594 πόδια) ύψος.
   16. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Κωνσταντινούπολη είχε πάνω από 1.400 δημόσιες τουαλέτες στην πόλη, ενώ δεν υπήρχε καμμία σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ούτε καν στα παλάτια της Γαλλίας.
   17. Η Αγκάθα Κρίστι έγραψε το διάσημο μυθιστόρημά της "Murder on the Orient Express" στο Pera Palas Hotel στην Κωνσταντινούπολη.
   18. Υπάρχουν 333 νεκροταφεία στην Κωνσταντινούπολη (από το 2011) από τα οποία τα 268 είναι για  μουσουλμάνους και  τα 65 για  μη-μουσουλμάνους.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.