Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Καρσιλαμάς

Ο Καρσιλαμάς είναι σεμνός και, ταυτόχρονα, ερωτικός χορός, ο οποίος χορεύεται ως αντικριστός. Αυτό σημαίνει, άλλωστε, και το όνομα του (karşılama στα τούρκικα), αφού «καρσί» σημαίνει αντίκρυ, απέναντι.

   
Η καταγωγή του καρσιλαμά είναι από τα μικρασιάτικα παράλια. Διαδόθηκε στη Θράκη μέσω της Κωνσταντινούπολης και αποτέλεσε το μέσο έκφρασης και ψυχαγωγίας για όλους τους πρόσφυγες.
Ο περιορισμός του χώρου, η απλότητα της χορευτικής κίνησης, η ελευθερία στον αριθμό και το είδος των μουσικών οργάνων, καθώς και η ελευθερία στην επικοινωνία, σύντομα καθιέρωσαν τον καρσιλαμά ως έναν πολύ αγαπημένο χορό. Κυριάρχησε και συνεχίζει να χορεύεται σε χορευτικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν αργοί και γρήγοροι καρσιλαμάδες.
Το μέτρο είναι 9/8 και χορεύεται σε τέσσερα βήματα σε τέμπο 2,2,2,3 (ή, αλλιώς, γρήγορα-γρήγορα-γρήγορα-αργά). Το στιλ και η διάθεση διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή. Το ζευγάρι χορεύει αντικριστά με τα χέρια στο ύψος των ματιών και οι κινήσεις είναι σαν καθρέφτης: όταν ο ένας φεύγει προς τα έξω κι ο άλλος φεύγει προς τα έξω, όταν ο ένας έρχεται προς τα μέσα κι ο άλλος έρχεται προς τα μέσα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις κυκλικές κινήσεις, τις στροφές κλπ. Τα τρία από τα δάχτυλα χτυπούν μεταξύ τους ενωμένα, κατά μία εκδοχή, ως θρησκευτικός συμβολισμός. Εκτός από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη, ο καρσιλαμάς χορεύεται και στην περιοχή της Λέσβου.

Για να μάθετε να χορεύετε τον καρσιλαμά Προποντίδας πατείστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.