Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

...και περί Χαμάμ


Suleymaniye Hamami  (1550)
Τα χαμάμ αποτελούσαν δημόσιου έμφυλους χώρους για τις γυναικείες και τις ανδρικές συναναστροφές. Παλαιότερα οι οικιακές υδραυλικές εγκαταστάσεις ήταν μεν γνωστές , όχι όμως και συνηθισμένες. Οι περισσότεροι δεν είχαν τρεχούμενο νερό στο σπίτι τους και έτσι εξαρτώνταν  από τις ευκολίες των δημόσιων λουτρών. Αυτή η ανάγκη λουτρών για λόγους υγιεινής ενισχυόταν από την ισχυρή έμφαση που θέτει το Ισλάμ και ο μουσουλμανικός κόσμος στην προσωπική καθαριότητα. Ως αποτέλεσμα, τα χαμάμ συνηθίζονταν στις οθωμανικές πόλεις και κωμοπόλεις. Τα μεγαλύτερα περιείχαν ευκολίες χωριστά για άνδρες και γυναίκες, ενώ τα μικρότερα χαμάμ είχαν διαφορετικά ωράρια για τα δύο φύλα. Τα χαμάμ έδιναν στις γυναίκες ένα ζωτικό χώρο συναναστροφής εκτός σπιτιού. Εκεί όχι μόνο  συναντούσαν τις φίλες τους, αλλά και διαπραγματεύονταν γαμήλιες συμμαχίες ή επιχειρηματικές συμφωνίες.  ( Πηγή: Donald Quataert, Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, Οι τελευταίοι αιώνες :1700-1922, εκδόσεις Αλεξάνδρεια)
Suleyemaniye Hamam, Εσωτερικό



Cagaloglou Hamami  (1741)
Tarihî Gedikpaşa Hamamı'nda 20 dakikalık köpük masajı + sauna + havuz + kese 70 TL yerine 49.90 TL!
Tarihî Gedikpaşa Hamamı ( 1475)

Ceberlitas Hamami (1548)



ΧΑΜΑΜ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

Από τα 78 οθωμανικά χαμάμ της Ελλάδας, μόλις 14 έχουν αποκατασταθεί ως μνημεία και μόνο δύο, ένα στη Ρόδο και ένα στην Πάτρα, εξακολουθούν να λειτουργούν ως λουτρά
Δημοτικά Λουτρά Γενί Χαμάμ, Ρόδος . Χτίστηκε το 16ο αι. 
Το Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα. 
Το Λουτρό των Αέρηδων ήταν ένα από τα "τρία ευχάριστα χαμάμια" σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τούρκου περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή που επισκέπτεται την Αθήνα το 1667. Το χαμάμ του Αμπίντ Εφέντη , όπως λεγόταν, λειτουργούσε μέχρι το 1965. Σήμερα αποτελεί παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.