Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Πολίτικες γαστρονομικές προτάσεις 2: ΝΤΟΝΕΡ ΚΕΜΠΑΠ


Ιστορία

Το σημερινό ντόνερ προέρχεται από το παλαιότερο
 ολτού κεμπάπ (oltu kebap). Το Ολτού είναι μια μικρή πόλη κοντά στο Ερζερούμ στην Τουρκία. Στην αρχική μορφή του, το κρέας ψηνόταν οριζόντια και τα κομμάτια κρέατος κοβόταν πιο χοντρά. Η σημερινή μορφή έγινε τον 19ο αιώνα στην Προύσα. Σε πολλές πόλεις της Τουρκίας η αρχική μορφή του σερβίρεται ακόμα σε εστιατόρια.

Σήμερα, το ντόνερ σερβίρεται σαν σάντουιτς μέσα σε τουρκική πίτα. Ο τρόπος σερβιρίσματος του ντόνερ με σαλάτα και σως δημιουργήθηκε από Τούρκους μετανάστες του Βερολίνου το 1971, ώστε να γίνει το γεύμα πιο ελκυστικό για τους Γερμανούς πελάτες. Το ντόνερ είναι από την δεκαετία του 1980 το πιό δημοφιλές έτοιμο φαγητό στην Γερμανία.

5 σχόλια:

  1. Από όσο ξέρω, το κρέας του ντονέρ είναι από αρνί και όχι χοιρινό, όπως στην Ελλάδα, μια και οι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό κρέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To Greek souvlaki όμως είναι αξεπέραστο! Tamam?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το ντονερ μπορει να ειναι αρνισιο αλλα και μοσχαρισιο, ειναι κατι σαν το δικο μας τυλιχτο (οχι σε γευση φυσικα) Στη Γερμανια ειναι πολυ διαδεδομενο απο τους πολλους Τουρκους που βρισκονται εκει και το βρισκει κανεις παντου ακομα και μεσα σε σταθμους μετρο, τρενων κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στις 2 Μαρτίου 1971 στο Βερολίνο, o Mahmut Aygun,Τούρκος μετανάστης, σέρβιρε το ντονέρ κεμπάπ για πρώτη φορά στο εστιατόριό του Hasir. Το αυθεντικό ντονέρ είναι μόνο αρνίσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εννοείται πως δεν είναι greek souvlaki, αλλά πιστεύω αξίζει να το δοκιμάσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.