Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Πολίτικες γαστρονομικές προτάσεις 1: Μπακλαβάς

Karaköy Güllüoğlu ( από το 1820) : Ο καλύτερος μπακλαβάς στην Κων/λη

Μπακλαβάς : Πολλές χώρες διεκδικούν τη δημιουργία του. Παρόλα αυτά, οι αποδείξεις δείχνουν ότι το γλύκισμα δημιουργήθηκε από Τούρκους της Κεντρικής Ασίας, ενώ τελειοποιήθηκε στις κουζίνες των ανακτόρων του σουλτάνου, στο παλάτι Τοπ Καπί.
Συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής και σε περιοχές που ανήκαν στην Οθωμανική επικράτεια.


Ο Εβλιά Τσελεμπή περιγράφει τον μπακλαβά του Βελιγραδίου (1660)
Κυρίως όμως, το πιο φημισμένο γλυκό στις περιοχές της Ρούμελης, της Αραβίας και της Περσίας, είναι ο μπακλαβάς του Βελιγραδίου, τον οποίο, σε περιπτώσεις μεγάλων συνεστιάσεων που λαμβάνουν χώρα σε βασιλικές γιορτές, τον κάνουν μεγάλο όσο μια ρόδα κάρου και τον φτιάχνουν από χίλια αμυλούχα λεπτά μπισκότα [güllâç, «γκουλάτς»] και ζύμη που ετοιμάζεαι από αγνό λευκό αλεύρι, βούτυρο και αμύγδαλα και ψήνεται σε φούρνο [tennur, «τενούρ»]. Ο μπακλαβάς αυτός είναι τόσο μεγάλος, ώστε δεν χωράει σε ένα [συνηθισμένο] φούρνο και φτάνει για να χορτάσει περισσότερους από τριακόσιους ανθρώπους. Είναι τόσο μεγάλος και λεπτός και νόστιμος, εάν
όμως ρίξεις ένα μόνο ακτσέ πάνω του, το νόμισμα θα βυθιστεί στον μπακλαβά. Έτσι εκτιμούν αυτοί πόσο καλοφτιαγμένος είναι ο μπακλαβάς τους. Και το πιάτο με το γλυκό ρύζι [zerde, «ζερντέ»] που έχουν, μαγειρεμένο με αμύγδαλα και κανέλα και γαρίφαλο και σαφράνι, είναι επίσης τόσο νόστιμο που τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του […]
( Evliya Çelebi = Τούρκος περιηγητής του 17ου αι.)

2 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.