Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Η "Σιωπηλή Σχολή"

Αξίζει να διαβάσετε την ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από την επίσημη ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου:  
http://www.ec-patr.org/mones/chalki/greek.htm


Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) τιμώντας την 50η επέτειο της αποφοιτήσεως της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υλοποίησε μαζί με Έλληνες και Τούρκους ιστορικούς το ντοκιμαντέρ «Η Σιωπηλή Σχολή» όπου παρουσιάζεται μια αναδρομή στην ιστορία της Σχολής από την ίδρυσή της το 1844 μέχρι και το κλείσιμό της το 1971. Η ερευνητική ομάδα του ΙΔΙΣΜΕ, έπειτα από πολύμηνη ιστορική έρευνα, ταξίδεψε σε Χάλκη, Κωνσταντινούπολη, Κάλυμνο και Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Συνάντησε και πήρε συνέντευξη από πρώην μαθητές της Σχολής, καθηγητές αλλά και από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής. Συνέντευξη παραχώρησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή το 1961.
Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Ειρήνη Σαρίογλου και Μαρίνα Λεοντάρη ενώ την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Βασίλης Δημητρίου.
Το έργο υλοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ.


2 σχόλια:

  1. Πρίν το 1955 μπορούσαν να φοιτήσουν ξένοι στη σχολή ;
    ( γιατι αναφέρει οτι έπειτα απο τα Σεπτεμβριανά απαγορεύθηκε... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 1951 η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε την εγγραφή στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης μαθητών από την Ελλάδα καθώς και από χώρες του εξωτερικού (διάταξη που είχε καταργηθεί μετά το 1923).Από τους 79 μαθητές του ακαδημαϊκού έτους 1951 οι 47 είχαν ξένη υπηκοότητα.
    Μετά τα Σεπτεμβριανά του 1955 οι πιέσεις προς το Πατριαρχείο και την Ελληνική κοινότητα έγιναν αφόρητες. Το 1963 η Τουρκική κυβέρνηση απαίτησε από Θεολογική Σχολή να αντλεί το 50% των μαθητών της από την Τουρκία, ενώ είχε πλήρη συνείδηση ότι τότε το 90% των μαθητών της προερχόταν από το εξωτερικό. Το 1971 η Σχολή έκλεισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.