Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ένα διαφορετικό γεύμα




(...)Η μεγάλη τραπεζαρία του παλατιού αποτελούσε, καθώς αντελήφθην, το μεταίχμιο μεταξύ του «χαρεμλίκ» και του «σελαμλίκ». Ένα κυκλικό δωμάτιο, χωρίς θέα, στη μέση του κτιρίου, φωτισμένο καθέτως από τα πλούσια κατεργασμένα κρύσταλλα του μεγάλου φεγγίτη που άστραφταν στον ήλιο σαν διαμάντια. Οι τοίχοι ολόγυρα στολισμένοι με κρυστάλλινα πανώ εντοιχισμένα και στα διάμεσα χρυσόγλυπτες ισλαμικές επιγραφές. Τα σκεύη του τραπεζιού ολόχρυσα και κρυστάλλινα. Πουθενά ασήμι.  Τα φαγητά σερβιρισμένα μέσα σε χρυσά «σαχανάκια» σκεπασμένα, τά  φερναν οι Αράπηδες και τ’ απέθεταν στη μέση του τραπεζιού, η δε σουλτάνα μας έλεγε με τη μεγαλύτερη γλύκα: «Μπουγιουρουνούς!» (Ορίστε) και έπαιρνε πρώτη με το πιρούνι της μέσα από το σαχάνι τα εξαίσια μπορεκάκια, τα ονειρώδη μικροσκοπικά ντολαμαδάκια με τον κιμά, τα τηγανητά ολόχρυσα μύδια, το ευωδιάζον κεμπάπι, όλ’ αυτά συνοδευόμενα με το ωραίο «ελμασιέ» - μια gelee από μήλα της Αμασείας – που ήταν η απαραίτητη γαρνιτούρα στ’ αριστοκρατικά τούρκικα τραπέζια. (...)

...Η επισημότερη στιγμή ήταν όταν μετά το περίφημο «τσερκέζ-ταούκ» στήθη πουλιών σκεπασμένα με σάλτσα από  αμύγδαλα και κουκουνάρια, έφθασε μέσα σε μια πελώρια πιατέλλα το ολόχρυσο πιλάφι, ένα βουνό αιθέριο, που κατέρρευσε σαν σκόνη μόλις το άγγισε με το κουτάλι της η σουλτάνα. (Το πιλάφι τρώγεται στα τούρκικα τραπέζια με κουτάλια και είναι ένα όνειρο και στην όψη και στη γεύση). (...)

  
"Στα παλάτια του Χαμίτ" Σοφία Κ. Σπανούδη

Οι φωτογραφίες είναι από την τραπεζαρία του Ciragan Palace, το οποίο ήταν οθωμανικό ανάκτορο στον Βόσπορο και τώρα λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας. Στην πρώτη εικόνα βλέπετε μια πιατέλα με μεζέδες, όπως τα σαχανάκια που περιγράφει η Σοφία Σπανούδη, ενώ στην δεύτερη το κυρίως πιάτο, σερβιρισμένο όμως σε ασημένια και όχι χρυσά σερβίτσια...

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.